Napster

Napster var det första programmet inom fildelning som användes av en stor mängd människor.  Det var ett P2P-fildelningsprogram som skapades av Shawn Fanning, John Fanning och Sean Parker år 1999.

I början var de mest studenter som använde sig av programmet. De hade universitetets snabba internet att tacka då de gjorde att de enkelt och snabbt kunde ladda ner en massa gratis musik med användning av Napster.

Enkelt att ladda ner musik

När shawn startade Napster tillsammans med sin morbror var han då bara 18 år och en pluggande student på Northeastern University. Han som många andra vela ha ett lätt sätt att ladda ner musik från internet som inte var likt de kanalerna som redan fanns. Han kom då på att skapa Napster där man skulle kunna söka efter olika MP3-filer, dela med sig av sina samlingar av filer men också kunna chatta med de andra som använde sig av programmet.

Så han började då skapa fram sina idéer och 1999 laddades den första versionen av programmet upp.

Lades ner år 2001 efter stämning

Många anledningar varför användarna gillade Napster var för det var väldigt enkelt att komma åt musik som andra sidor inte hade. Du kunde hitta en hel del av gamla låtar, låtar som ännu inte hade släppts, låtar som aldrig skulle släppas eller sånt andra hade spelat in på konserter mm.

Detta gillade ju självklart inte artisterna. Att människor fick tag på deras musik innan  de ens hade släppt eller att deras låtar de inte ens kanske hade tänkt släppa läckte ut. Med personer olagligt laddar ner deras musik istället för att vänta och köpa skivorna när de kom ut gjorde så artisterna inte fick betalt. Så efter många stämningsansökningar från olika större skivbolag och även artister själv las Napster ner 2001. Då de blev stämda för att sprida upphovsrättsskyddad musik

2002 kom tjänsten tillbaka som en betalversion då de blev uppköpt av Roxio. De hade tanken att göra en laglig version av Napster. I oktober 2003 öppnade de upp deras nya version av Napster som då inte innehöll mycket mer än namnet och sökningar av den gamla original versionen av programmet.

Du kunde då få hyra musik från dem för en viss summa pengar i månaden och betalar du sen lite extra får du då ladda ner låtarna lagligt till din dator vilket gör att du då har de sparade så du kan lyssna utan att vara kopplad till internet.

Inte kommit ikapp Itunes

Napster bytta sedan namn 2004 till Napster inc och släppte då samtidigt en ny version av programmet, Napster 3.0. Året efter satsade de stort på att försöka få ihop så många användare som möjligt och la bl.a 30 miljoner US-dollar på reklam. De hade också en reklam i halvleken av Super boel för att få fram sidan så mycket som möjligt.

Än har inte Napster tagit sig upp till den popularitet av användare som de vill och med jämförelse till tillexempel Itunes har de en bit kvar. De går fortfarande inte heller med vinst men med ett abonnemangs antal på 270 000 är de ändå ett av de försäljningssidor som säljer nedladdning av musik som ligger bland de största.

napster