Spotify

I april 2006, i samarbete med några av de bästa skivbolagen i världen startade de två entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon upp Spotify.

Tanken med att starta upp Spotify var att försöka lösa problemen som blivit med att allt fler människor slutade köpa skivor och istället laddade ner musiken gratis, vilket också var olagligt, på nätet. Detta gjorde att försäljningen minskade betydligt för människorna inom musikbranschen och de behövde därför komma på ett sätt att komma tillbaka på banan och tjäna bättre pengar igen. Så genom att starta en tjänst där de kan samarbeta med artister och olika skivbolag så att de får en viss summa pengar för varje spelad låt och där lyssnarna kan streama musik lagligt istället för att ladda ner låtarna olagligt blev Spotify en lyckad lösning.

Spotify är ett program som går ut på att du streamar musik från internet till din dator, telefon eller någon annan typ av surfplatta. Du hittar alla dina favoriter på tjänsten och det enda du behöver är ett konto och att du är uppkopplad till internet. Har du ett premiumkonto däremot, vilket betyder att du betalar varje månad, har du möjligheten att synka över dina spellistor till offline och kan då lyssna på dina listor utan internet. Har du premium kan då även använda programmet på din mobiltelefon.

Världens mest spelade musiktjänst

De första åren var du tvungen att få en inbjudan eller att någon annan rekommenderade dig som redan hade Spotify för att kunna ha ett konto. Idag finns tre olika varianter du kan välja mellan, varav två av dessa är premiumversioner som du måste betala för varje månad. Den version som är gratis spelar upp reklam mellan ditt spelande av låtar som tillskillnad från om du har ett premiumkonto kan du spela hur mycket musik som helst utan att bli avbruten av reklam. Du kan använda ditt konto på vilken dator eller telefon du vill men endast spela musik från en plats åt gången.

Idag är Spotify världens mest använda musiktjänst och används i 59 olika länder och har ungefär 100 miljoner personer som använder sig av tjänsten, 30 miljoner av dessa har konton de betalar för.

Skapa egna spellistor och dela med andra

Sedan starten har Spotify ökat med mer musik än någonsin och har nu idag, augusti 2016 tillgång till mer än 30 miljoner låtar och sidan fylls på med album, singlar och EPs nästan varje dag.

För att hitta det du vill lyssna på kan du söka på artisten, låttitlar, genres, namn på albumet och även namnen på skivbolagen som artisten du letar efter är signad till.

Du kan även öppna upp dina egna spellistor till andra, vilken gör att du kan dela med dig av din favoritmusik till de som vill lyssna på samma sak som du själv.

Har du öppnat upp dina spellistor behöver folk endast söka på ditt kontonamn i sökrutan och listorna dyker upp.

Spotify har också ett samarbete med bland annat Facebook som gör de möjligt att för dig att hitta dina facebookvänners spellistor och se vad de lyssnar på just i stunden.

Du kan också gå in och lyssna på dina idolers listor, vissa artisar har nämligen gjort spotifylistor med ett flertal av deras absoluta favorit låtar som de delar med sig av. Så söker du på deras namn kan du hitta inte bara deras egna musik utan även deras spellistor.

Spotify själv har även dem färdiga spellistor i alla genrer. Där kan du hitta en bra lista för ett pass på gymmet, en lugn kväll hemma eller kanske en spellista för födelsedagsfesten.

spotify