Youtube

De flesta människor idag har någon gång använt sig av Youtube. Det är en webbplats fullt med videoklipp som olika personer har lagt upp. Du kan hitta det mesta på youtube, det kan vara allt ifrån ett klipp på en söt liten katt som gör en roligt grej till artisters musikvideos och låtar. Det är ett perfekt ställe att hitta ny musik och artister du aldrig hört talats om förut.

Youtube startades 2005 i maj av Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. De tre killarna skapade youtube av den anledningen att det inte fanns ett enkelt sätt att dela med sig av sina egna videoklipp till andra. Att skicka videos genom tex mail till sina vänner funkade inte då filerna var alldeles för stora och de behövde då ett sätt att göra detta enklare.

Största webbplatsen för videoklipp

Från starten 2005 har sidan vuxit snabbt och blivit den största webbplatsen för videoklipp i världen. Redan i juli 2006 uppdaterades sidan med mer än 65.000 nya videos och 100 miljoner visningar per dag.

I början var det bara privatpersoner som använde sig av youtube för att ladda upp filmer till deras vänner men de ökade snabbt och folk började kolla på varandras videos och allt mer publicerades för allmänheten.

Eftersom sidan blev mer och mer populär började mediasidor som CBS, BBC, Hulu och Vevo tillsammans med ett flertal andra samarbeta med Youtube.

Genom detta samarbete läggs korta klipp och reklam från kanalerna ut på youtube, detta gör att personer som kanske vanligtvis inte brukar kolla på programmet ser klippen och tycker de verkar intressant och börja titta på programmen på tv och de får då mer tittare.

Vevo samarbetar med två av de största skivbolagen i världen, Universal Music Group och Sony Music Entertainment och erbjuder därför artisterna som är signade med dem, deras musikvideos genom bl.a Youtube och ger dig då chansen att hitta och lyssna på alla dina favoriter på ett enkelt sätt.

Vem som helst kan skapa ett konto

Vem som helst kan ladda upp en video på Youtube om den har ett konto. Ett konto kan du skaffa gratis och genom att du registrerar dig får du även tillgång till vissa klipp med åldersgräns eller de som är flaggade och du inte kan se utan konto.

Du kan ladda upp vad du vill på youtube så länge de inte innehåller upphovsrättsskyddat material

“Youtubers” lever på sin youtubekanal

I dagens samhälle kan man ha sociala medier som yrke, alltså att du tjänar pengar på dina sociala medier. Detta gäller även youtube. Dessa människor kallar sig youtubers och lever på att lägga upp videos. Det här är något som blivit väldigt populärt bland både killar och tjejer på den senaste tiden. De kan vara att de lägger ut videos där man får följa deras vardag, se hur de sminkar sig, hur de tränar eller var mer de kan tänka sig hitta på som deras följare tycker om att titta på. Genom att de gör dessa videos och har en hel den som följer detta varje dag får de då sponsorer som betalar dem för att göra reklam och på så sätt tjänar de en hel pengar, för i dag finns de inte mycket bättre sätt att göra reklam på än sociala medier.

youtube